Het reptielenbrein

Het oudste gedeelte van ons brein. Van waaruit onze primitieve instincten worden gestuurd. Je hersenen bestaan grofweg uit drie delen: het menselijk brein (neocortex), het emotionele brein (limbische brein) en het reptielenbrein (het oudste en kleinste deel). Ons reptielenbrein is gericht op overleven. En met dat principe zou dit deel van het brein ook een grote invloed uitoefenen op onze voedselkeuzes. Een voorbeeld: je bent al een tijdje bezig om te minderen met chocola en snoep. En ook al weet je dat het verstandiger is om geen chocolade te nemen op deze luie avond, en weet je dat je je uiteindelijk beter voelt als je een uur buiten gewandeld hebt in plaats van jezelf een uur op de bank bezig houdt met door Facebook te struinen...je reptielenbrein (lees: je instinct) wint het toch van je gezonde verstand. Is dit dan hoe het altijd zal gaan?

Sommigen beweren dat ons nieuwe brein, de neocortex, het altijd verliest van ons reptielenbrein. Ik denk dat dit wat genuanceerder ligt. Hetgeen wat we geleerd hebben, en wat je ons gezond verstand zou kunnen noemen, kan er aardig in slagen onze instincten en dus ook de bijbehorende verkeerde voedselkeuzes te controleren. Belangrijk is allereerst dat je het bestaan van je reptielenbrein erkent en begrijpt welke (verkeerde) keuzes hierdoor gestuurd worden. Daarnaast is het belangrijk, als je deze verkeerde keuzes goed door hebt, om vervolgens een ander patroon aan te leren. Een gezonder patroon. En op dat punt kan je gezonde verstand het dus winnen van het reptielenbrein.

Natuurlijk lukt dit niet van de één op andere dag. En bij de één lukt het beter en sneller dan bij de ander. Maar feit blijft dát het aan te leren is. En dat geeft hoop en moed om door te gaan en jezelf te verbeteren qua gezondheid.

Wilt je ook gezond eetgedrag aanleren, maak dan een afspraak dan doen we dit samen.