Over SPIJS Oegstgeest

Wie ben ik

Ik heb Spijs Oegstgeest in 2017 opgericht. Na vele jaren te hebben gewerkt als diëtist in een universitair medisch centrum en in het hoger onderwijs, ben ik nu zelfstandig diëtist en gekwalificeerd leefstijlcoach.

Expert: Femke Vlieland, diëtist en leefstijlcoach


“Betrokkenheid begint met begrip”

Opleidingen en werkervaring van Femke:

  • Studeerde BSc Voeding & Diëtetiek (Haagse hogeschool)
  • Studeerde opleiding tot HBO docent (Vrije Universiteit)
  • Studeerde post-HBO kinderdiëtetiek (hogeschool van Arnhem en Nijmegen
  • Studeerde post-HBO behandeling van eetstoornissen (hogeschool van Arnhem en Nijmegen)
  • Studeerde post-HBO motivational interviewing / gesprekstechnieken (hogeschool van Arnhem en Nijmegen)
  • Studeerde post-HBO sportdiëtetiek (hogeschool van Amsterdam)
  • Gekwalificeerd leefstijlcoach (erkend door Nederlandse Vereniging Diëtisten)
  • Heeft 1 jaar werkervaring als kinderdiëtist bij Erasmus MC
  • Heeft 8 jaar werkervaring als kinderdiëtist bij LUMC-Curium (onder anderen bij het zorgprogramma eetstoornissen van Curium-LUMC)
  • Heeft 10 jaar werkervaring als klinisch diëtist bij LUMC (onder andere Niercentrum, Oncologie)
  • Heeft 9 jaar werkervaring als docent aan de opleiding Voeding en Diëtetiek van Haagse Hogeschool

De aanpak van Femke…

Goede zorg begint wat mij betreft met uitgebreide persoonlijke aandacht en een gedegen, wetenschappelijk onderbouwde strategie.

   In mijn praktijk zie ik mensen met elk een persoonlijk verhaal en unieke achtergrond. Een behandeling zal voor verschillende mensen niet snel hetzelfde zijn of hetzelfde verlopen. Zo heeft bijvoorbeeld iedereen een eigen intrinsieke motivatie te willen werken aan een gezondere levensstijl. Het is belangrijk hier voldoende aandacht aan te besteden zodat de kans van slagen toeneemt. Ik geloof in de tijd nemen om goed te luisteren naar mijn patiënten wanneer dit nodig is. Goede diagnostiek zit hem in de gesprekken waarin er echt tot de kern van het probleem kan worden gekomen en dat er wordt besproken wat mensen daadwerkelijk raakt en motiveert. Wat is je probleem? En hoe kan je daarbij het beste geholpen worden? De patiënt blijft aan het roer, terwijl samen met mij wordt gezocht naar antwoorden en een behandeling op maat. Wanneer is voor mij een consult of een gesprek geslaagd? Als ik echt in contact ben gekomen met iemand. Als ik diegene kan helpen en dat diegene zich laat helpen door mij. Daar draait het volgens mij om in de zorg.

Quote: – Emmanuel Levinas (filosoof): het draait om respect voor de ander. Gelijkwaardigheid. Leren van elkaar. –

   Voeding is onderdeel van ieders dagelijks leven en kan in diverse omstandigheden een zeer belangrijke rol spelen. Ik zie dat mensen steeds vaker zelf, bijvoorbeeld online, naar een oplossing zoeken voor problemen met voeding. Voor consumenten wordt het echter steeds moeilijker om verstandige van minder verstandige adviezen te onderscheiden. Er is immers zoveel in omloop op internet, sociale media en TV.  Daarom is het fijn dat u bij een onafhankelijke diëtist terecht kunt die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen en een gedegen, wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies als uitgangspunt heeft. Ik houd mijzelf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom voeding, zowel nationaal als internationaal, door bijscholing en het bijhouden van vakliteratuur. Nieuwe trends houd ik bij, maar bestudeer ik aandachtig. Een kritische blik op wat nu echt helpt of juist niet.

   Inmiddels werk ik al 16 jaar met veel plezier als diëtist in de gezondheidszorg. Allereerst in een academische setting bij het Leids Universitair Medisch Centrum, waarna ik mijn opgedane kennis met veel plezier heb weten over te dragen aan een nieuwe lichting diëtisten op de Haagse Hogeschool. Met deze jarenlange ervaring, passie voor mijn vak en een uitgebreide expertise rondom voeding kan ik mensen helpen te bereiken wat ze willen bereiken in het leven.

Wat is er nu mooier?

Wat ik doe

Mijn rol als zorgverlener:

Als diëtist heb ik jarenlange ervaring op het gebied van dieet- en voedingsadviezen, motiverende gesprekstechnieken en coaching. Enkele van mijn specialisaties zijn obesitas en overgewicht, emotie-eten, nierziekten, ondervoeding, oncologie, kindzorg, eetstoornissen, sportvoeding en antropometrie.

Mijn rol als trainer:

Ik ben niet alleen een diëtist, maar ook een expert in het ontwikkelen en verzorgen van onderwijs en trainingsprogramma’s in de voedingsbranche. Ik maak gebruik van technieken zoals blended learning programma’s en ICT toepassingen in mijn scholing en trainingen. Ik heb kennis van en ervaring in het medisch onderwijs.
Ik ben in de afgelopen jaren onder andere als docent op de Haagse Hogeschool betrokken geweest bij het coördineren, ontwikkelen en verzorgen van verschillende didactische cursussen/trainingen.