Voedingsinterventie bij chronische nierschade

Met trots publiceer ik, het review artikel Voedingsinterventie bij chronische nierschade (CNS). Een samenvatting van de laatste wetenschappelijke inzichten en gebaseerd op de casus van Eddie van Breukelen (ondernemende patiënt, en al jaren nierpatiënt met IgA nefropathie. Hij stelde zichzelf tot doel om door voeding en beweging een heel stuk gezonder te worden en dat lukte!). Geschreven door mijzelf, internist-nefroloog Yvo Sijpkens (MCH Bronovo) en Eddie dus.

Samenvatting artikel
Chronische nierschade (CNS) komt veel voor, en kan leiden tot nierfalen en bijdragen aan hart- en vaatziekten. Een goed voedingsadvies is naast medicatie een integraal onderdeel van de behandeling. Van oudsher lag het accent op beperking van eiwit en verzadigd vet in het kader van respectievelijk renale en cardiovasculaire protectie. Nieuwe inzichten geven meer het belang aan om terughoudend te zijn met dierlijk eiwit uit rood vlees en met anorganisch fosfaat uit light frisdranken en additieven, om overmatige zuur- en fosfaatbelasting te voorkomen. Naast zoutbeperking kan bij een licht tot matig gestoorde nierfunctie de inname van groente en fruit die kalium bevatten gunstig zijn voor betere controle van bloeddruk en proteïnurie. Vooral bij een licht verhoogde natriumconcentratie en donkere urine past het advies om meer water te drinken om de nadelige effecten van vasopressine op de nieren te voorkomen. Een nadrukkelijke vervanging van verzadigd vet door meervoudig onverzadigde vetzuren levert geen extra cardiovasculair voordeel op als daar meer geraffineerde koolhydraten voor in de plaats komen. De Richtlijnen goede voeding zijn voor elke patiënt met CNS van toepassing, waarbij de prioriteit van de interventie kan verschillen. De diëtist speelt een sleutelrol in het geven van een advies op
maat voor een optimaal voedingspatroon.

Gepubliceerd in vakblad Focus Vasculair (4e editie, 2018).

Als vervolg op dit artikel is door Eddie van Breukelen Beterschappen B.V. opgericht. Een bedrijf met veel enthousiaste samenwerkingspartners. Beterschap voor je nieren door de juiste boodschappen.

Wat is het doel? Nierpatiënten met een nog redelijke nierfunctie helpen om hun nierfunctie te behouden of zelfs te verbeteren, zodat ze nooit (of vele jaren later dan zonder interventie) dialyse of transplantatie nodig hebben. En op korte termijn meer energie en controle terug in hun leven.
Beterschappen biedt een groepsprogramma dat je helpt om succesvol je voeding te veranderen en een boodschappenservice, welke voeding op maat wekelijks bij je thuisbezorgd, afgestemd op jouw persoonlijke situatie en je gezin.
Het juiste team
– Eddie van Breukelen – bevlogen ondernemer, brengt iedereen bij elkaar
– Femke Vlieland – ervaren nierdiëtiste, ontwikkelt lesmateriaal en begeleidt deelnemers
– Marianne Karstens – kan werkelijk alles regelen aan de food kant van Beterschappen
– in samenwerking met de Nierpatiëntenvereniging (NVN)
– in samenwerking met internist-nefrologen van UMCG, LUMC en MCH Bronovo
– in samenwerking met Bonstat B.V.
Financiering van de start
Bij de Gelderse Challenge ‘ziekteherstel door voeding’ (provincie Gelderland) wonnen we de eerste prijs en een opdracht van de provincie van 50.000 euro. Waarmee we ons programma verder kunnen uitwerken en de eerste groep patiënten kunnen helpen. Het plan is in het najaar van 2018 een pilot te draaien. To be continued!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *